středa 10. května 2017

Hasičští detektivové

Výsledky šetření příčin vzniku požárů jsou využívány zejména k zavádění opatření ke zvýšení úrovně požární bezpečnosti. V České republice jako svou hlavní profesi, tedy zjišťování příčin požárů, vykonává pouze sto příslušníků.


Vyšetřují, proč, co a jak hořelo. Čím dřív jsou na místě požáru, tím lépe. Jak oheň postupuje, ničí totiž stopy. Vyjíždí na místo společně s hasiči, ale do hašení se jim nemotají. Vše fotí, dokumentují. Pokud nejde přes kouř nic vidět, musí alespoň popsat, udržet v paměti a zakreslit, jak to tam vypadalo, kde bylo ohnisko. To prosívají, hrabou se v popelu a hledají iniciátor. K tomu v autě vozí lopatu, rýč a hrábě. Od majitele následně zjišťují, kdo se tam pohyboval a co tam dělal. Leckdy uloží i pokutu. Řeč je o vyšetřovatelích příčin požáru.


Ondřej Eliáš už od malička toužil být hasičem. K jeho rozhodnutí jít studovat Báňskou univerzitu v Ostravě přispěl také fakt, že byl členem jednotky dobrovolných hasičů v obci Kněždub na Hodonínsku. Po škole se dostal do Brna, kde jako vyšetřovatel pracuje pět let. Za tu dobu načerpal spoustu zkušeností a ve svém oboru je jedničkou.


„Neexistuje žádný rozbor, ze kterého by bylo patrné, že došlo k poklesu požárů způsobených cigaretou nebo nedopalkem,“ objasňuje vyšetřovatel. Od podzimu roku 2011 musí být totiž do cigaretového papírku implementovány dva proužky méně porézního papíru s omezenou hořlavostí, a to v každé třetině jeden. Vložené méně hořlavé proužky zamezí hoření cigarety, která není aktivně kouřena. Když bude delší dobu odložena nebo spadne na zem, neprohoří celá cigareta, ale po nějaké chvíli samovolně zhasne. Ondřej dodává: „Papírky s proužkem musí mít cigarety vyrobené v Evropské unii a toto nařízení se vůbec netýká papírků používaných při ručním balení cigaret.“ Vyšetřovatelé požárů se v současné době čím dál častěji setkávají s příčinami vzniku požárů, které nějak souvisí s nedbalostí nebo nepozorností lidí. „Fatální následky mají požáry v bytech, kdy kuřák většinou usne nebo odhodí nedopalek náhodně po bytě,“ uvádí vyšetřovatel.


Rozhovor s brněnským vyšetřovatelem příčin požárů Ondřejem Eliášem už zítra na stránkách projektu Trafika.

Těšit se můžete také na unikátní záběry z požárů a audio záznam, ve kterém Ondřej prozradí, s jakou kuriózní situací se v práci setkal.


Lucie Házyová


Foto: Lucie Házyová a archiv HZS JmK


Žádné komentáře:

Okomentovat