pondělí 1. května 2017

Kouření na palubě letadla

Od konce měsíce května začíná platit protikuřácký zákon v restauracích a hospodách, který je častým předmětem diskuzí. Avšak jsou místa, kde tento zákon platí již dlouhou dobu. Například kina, divadla, prostor kolem zastávek městské hromadné dopravy anebo samotné dopravní prostředky. Například v letadlech vidíme značku zákazu kouření na "každém rohu" a přesto se najdou tací, kteří tento zákon porušují. Tím znepříjemňují, ale zároveň i ohrožují let sobě i ostatním.

Kouření na palubě letadla je zakázáno především kvůli bezpečnosti pasažérů. Nedopalky mohou způsobit  požár na palubě letadla, a pokud se oheň nepodaří hned uhasit, musí letadlo nouzově přistát na nejbližším letišti.

Slavěna Benešová původem z Ústeckého kraje pracuje jako letuška u Oman Airlines už téměř dva roky. Během své práce si musí poradit s mnoha problémy a komplikacemi, které mohou během letu vzniknout. Jedna z nejčastějších komplikací je kouření na palubě, i přesto, že během počáteční instruktáže stevardky zdůrazňují, že je zakázáno.

Každá společnost řeší přestupky na palubě jinak. Detailní pohled do řešení této problematiky u Oman Airlines přinese story s letuškou Slavěnou Benešovou. Kromě jejich osobních zkušeností přinese článek také náhled do sankcí za kouření na palubě, a jak se k tomu staví celý palubní personál.


Martina Bořutová

2 komentáře:

  1. Skvělý nápad, moc se mi to líbí! Nikdy mě nenapadlo, že by si někdo mohl dovolit v letadle vůbec zapálit! Na článek jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímá mě,co se děje když ty kuřáky chytí :D zda je vysadí nebo co..:D těším se!

    OdpovědětVymazat