úterý 16. května 2017

Sběratel: Za první republiky se o škodlivosti kouření nemluvilo


„Kouření zabíjí – přestaňte nyní,“ varuje ministerstvo zdravotnictví kuřáky před každým zapálením cigarety. Od loňského roku se k varovným nápisům na cigaretových krabičkách přidaly i obrázky. Kromě pravidelného zdražování tabákových výrobků, se kuřáci musí za dva týdny smířit s tím, že si v baru nebo restauraci už nezapálí. Není ale nic nepříjemnějšího, než když vám těsně před potažením z cigarety váš známý řekne: „Kuřáci jsou chudáci.“ Cigaretový dým v posledních třiceti letech zmizel z vlaků, letadel, kin a mnoho dalších míst. Jsou dnes kuřáci na okraji společnosti?


František Mlčák sbírá doutníkové a cigaretové krabičky, literaturu a nejrůznější kuřácké potřeby.


Na historii cigaret a doutníků jsem zavzpomínala se sběratelem kuřáckých potřeb Františkem Mlčákem z Bystřice pod Hostýnem. Sběratelství se věnuje osmačtyřicet let. Kouření se podle něj celosvětově rozšířilo po objevení Ameriky. První cigarety se objevily v osmdesátých letech devatenáctého století a byly výsadou vyšších společenských vrstev. „Používal se kvalitní tabák. Nynější cigarety jsou parfemované a plné náhražek. Lidé dříve s oblibou žvýkali tabák nebo kouřili fajfky a viržinky,“ srovnává dobu sběratel.


Cenné kusy ve sbírce jsou limitované edice podnikových cigaret, jako například ČSA.


Ve své kolekci má Mlčák i cigarety z Číny, Indie, Kazachstánu, Kanady a dalších zemí. Nejvíce si ale cení balíčků československé výroby z první republiky, protektorátu i poválečného období. „Těžko říci, kdy byl zlatý věk cigaret. Za první republiky se kouřilo ve vlacích nebo domácnostech. Nikdo si nestěžoval o škodlivosti kouření se nemluvilo,“ dodává.


Ve své kolekci má Mlčák i historické skvosty jako krabici od doutníků z dob Osmanské říše.


Na trhu byly cigarety více chutí a velikostí. „Za mých mladých let se nejdelší cigarety prodávaly na poutích. Měly okolo 150 milimetrů. Mezi nejsilnější cigarety patřily Ligerosky a Monte Crista. Zkusil jsem oboje,“ vzpomíná sběratel. Krabička tehdy stála okolo čtyř korun.

S kouřením Mlčák přestal asi před dvaceti lety. Sběratelství se ale věnuje dál. Cigaretové krabičky nebo doutníky z různých koutů světa má uskladněné v krabicích a skříních, aby nevybledly. Měla jsem tu čest být teprve druhým člověkem, kterému celou kolekci ukázal. Část sbírky si můžete prohlédnout na interaktivní mapě s fotkami. Rozhovor, ve kterém se dozvíte, jak se Mlčák ke sběratelství dostal a jaké skvosty má v kolekci, si přečtěte na munimedia.cz.

Interaktivní mapa s fotkami 

Žádné komentáře:

Okomentovat