čtvrtek 27. dubna 2017

Protikuřácký zákon z pohledu advokáta

Senát v lednu schválil Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Od 31. května tak bude platit úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma ale dále upravuje i užívání elektronických cigaret nebo například prodej alkoholu.
Zákon rychle dostal mediální označení protikuřácký zákon. Obecná zkratka však možná zastínila pravý význam úpravy, tedy chránit zdraví před škodami, které způsobují návykové látky. Cílem není někoho omezovat, ale chránit. I přesto se diskuze o tomto zákonu neustále vrací k tématu svobody. Svobody kuřáků, nekuřáků i svobody podnikatelů a jejich práva rozhodnout se, zda-li v jejich podniku můžete kouřit.

Škodlivost aktivního i pasivního kouření již byla dokázána a přiznávají ji i výrobci tabákových výrobků. Stejně tak výsledky studií popírají ekonomickou výhodnost kouření. Studie Curbing the Epidemic: Governments and the Economics of Tobacco Control ukázala, že peníze, které kuřák ušetří na cigaretách, utratí zpravidla za jiné zboží a služby. Omezovaní svobody kuřáků je proto nyní posledním pilířem debaty.

Ničí nebo zasahuje opravdu právní regulace kouření do něčí svobody? „Pokud škodlivost kouření dáte na jednu misku vah a na druhou misku dáte práva provozovatelů restaurací, tak vždycky musí vyhrát ochrana zdraví,“ říká k tématu advokát Daniel Kukla. Jeho další názory a pohled advokáta na protikuřácký zákon přináším v rozhovoru pro munimedia.cz.


Lucie Sikorová